Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Inflace, její historie, jak nás ovlivňuje a 8 tipů, jak s ní bojovat

Inflace, její historie, jak nás ovlivňuje a 8 tipů, jak s ní bojovat

Víte, že inflace může "sežrat" vaše úspory rychleji, než byste čekali? Ano, zatímco vy klidně spíte, hodnota vašich peněz klesá. Pojďme se podívat na to, jak inflace ovlivnila naše peněženky v průběhu staletí a co s tím můžeme dělat!

Víte, že inflace může "sežrat" vaše úspory rychleji, než byste čekali? Ano, zatímco vy klidně spíte, hodnota vašich peněz klesá. Pojďme se podívat na to, jak inflace ovlivnila naše peněženky v průběhu staletí a co s tím můžeme dělat!

Inflace je ekonomický jev, který má na každodenní život obrovský vliv. V dnešní době, kdy inflace znovu začíná ovlivňovat globální ekonomiky, je důležité pochopit její kořeny a důsledky.

Inflace znamená růst cen služeb a zboží v ekonomice, což vede k poklesu kupní síly peněz. Historicky inflace vzniká z různých důvodů, včetně zvýšené poptávky po zboží, vyšších nákladů na výrobu nebo prostřednictvím měnových politik vlád. Například v 70. letech 20. století svět zažil vysokou inflaci kvůli ropným šokům, které drasticky zvýšily ceny ropy a následně i produkty. Inflace je tady s námi od nepaměti. Již ve starověkém Římě byla poměrně složitým jevem, který byl spojen především s devalvací měny a politickými rozhodnutími. Během doby existence Římské říše, zejména v její pozdní fázi, měla inflace významný dopad na ekonomiku a společnost. Římané používali jako měnu denár, který byl původně vyroben ze stříbra. S postupem času, zejména během krizí a politických změn však vládci začali redukovat obsah drahých kovů v mincích, aby získali více finančních prostředků na financování svých výdajů, jako byly války nebo veřejné stavby. Tato praxe výrazně snížila hodnotu římských mincí a přispěla k hyperinflaci, kdy ceny zboží rychle stoupaly a měna se devalvovala.

V posledních letech inflace opět stoupá, což má přímý dopad na investiční strategie. Například podle Mezinárodního měnového fondu inflace v Argentině dosáhla v roce 2023 úrovně 100%, což dramaticky ovlivnilo ekonomickou stabilitu země.

Pro investory je klíčové pochopit, jak inflace ovlivňuje investice. Vysoká inflace často vede k růstu úrokových sazeb, což může způsobit pokles cen dluhopisů a ovlivnit výkonnost akciových trhů. Na druhou stranu některá aktiva jako jsou nemovitosti nebo zlato mohou sloužit jako ochrana před inflací. Investování během období vysoké inflace vyžaduje strategický přístup a pochopení širších ekonomických trendů. Důležité je diverzifikovat investiční portfolio.

Historie inflace nám ukazuje, že je nevyhnutelnou součástí ekonomických cyklů. Pro investory je nezbytné mít jasnou strategii pro minimalizaci rizik spojených s inflací a maximalizaci potenciálu investic. Vzdělávání v oblasti ekonomických principů a trhu může být cenným nástrojem pro dosažení dlouhodobého finančního úspěchu a stability.

Historie inflace je jako horská dráha plná vzestupů a pádů. V Česku jsme zažili období hyperinflace po první světové válce, kdy nově vzniklá republika bojovala s ekonomickými potížemi. V 50. letech minulého století pak přišla měnová reforma, která radikálně snížila hodnotu peněz. V zahraničí jsou příběhy ještě dramatičtější. Vezměme si třeba Zimbabwe v roce 2008 nebo nedávnou situaci ve Venezuele, kde inflace dosáhla neuvěřitelných výšin.

Data o inflaci v Zimbabwe pro období od roku 2007 do 2017 mohou být následující (přibližné hodnoty):
Rok Inflace (%)    
2007 66,212
2008 89.7 sextillion
2009 231,000,000
2010 -2.4 (deflace)
2011 3.5
2012 3.2
2013 1.6
2014 0.2
2015 -2.4 (deflace)
2016 -1.5 (deflace)
2017 0.9

Přibližné hodnoty inflace ve Venezuele v procentech:

Rok Inflace (%)    
2014 69
2015 181
2016 274
2017 862
2018 130,060
2019 9,586
2020 2,960
2021 686
2022 234

Co tedy dělat? Začněte investovat! A nemusí to být hned akcie nebo kryptoměny. Existuje mnoho konzervativnějších možností, jak ochránit své úspory před inflací. Dluhopisy, nemovitosti nebo třeba vzácné kovy mohou být dobrým začátkem.

Přemýšlíte, že byste to zkusili, ale nevíte, jak na to? Nepanikařte. Existuje spousta zdrojů a odborníků, kteří vám mohou pomoci s prvními kroky. Důležité je začít něco dělat, protože inflace nikdy nespí! Pokud vás tento příspěvek zaujal a cítíte, že je čas začít jednat, sdílejte ho, prosím, dál. Pomozte i ostatním pochopit, jak důležité je chránit své úspory před zubem času zvaným inflace.

Na závěr 8 tipů v boji s inflací

Tyto kroky mohou pomoci zmírnit dopady inflace na váš každodenní život a financování.


Další články

zobrazit všechny články
Numismatika a sběratelství jako investice
28
Srp

Numismatika a sběratelství jako investice

Sběratelství jako investice? A je vůbec možné, aby se ze sběratelství stala dobrá investice? Každý z nás v životě pravděpodobně již něco sbíral – obzvlášť na našem území jsou v dětství a dospívání sbírky známek, mincí či hokejových kartiček poměrně časté. Sběratelství je hezký koníček. Propojuje zájem o určitou oblast s budováním vlastní osobní sbírky a jejím rozvíjením v čase. Některé oblasti sběratelství v sobě navíc nesou i investiční potenciál, a právě o jedné z těchto oblastí – numismatice, je tento článek.

Jak vybrat správné cestovní pojištění: Kompletní průvodce
14
Srp

Jak vybrat správné cestovní pojištění: Kompletní průvodce

Cestování je skvělým způsobem jak objevovat nové kultury a relaxovat. Ale i na dovolené se mohou vyskytnout nečekané problémy. Proto je důležité mít správné cestovní pojištění, které vám poskytne klid a ochranu během vašich cest. Tento článek se zaměřuje na klíčové aspekty výběru cestovního pojištění, které vám pomohou zajistit bezstarostnou dovolenou.

Co byste měli vědět o hypotékách v roce 2024: Aktuální informace o hypotečním trhu, úrokových sazbách a jak se připravit na koupi prvního domova
30
Čvc

Co byste měli vědět o hypotékách v roce 2024: Aktuální informace o hypotečním trhu, úrokových sazbách a jak se připravit na koupi prvního domova

Hypoteční trh se neustále vyvíjí a s ním i úrokové sazby, které jsou pro mnohé z nás klíčovým faktorem při rozhodování o koupi nemovitosti. V poslední době jsme svědky zajímavých změn, které mohou mít značný dopad na Vaše rozhodnutí a finanční plánování. Pojďme se ponořit do světa hypoték a prozkoumat, co nás čeká na trhu v nejbližší době a jak se nejlépe připravit na koupi svého prvního domova.

Napište mi